Ιός των Ανθρώπινων Κονδυλωμάτων

Τι είναι ο HPV;

Ο HPV (Human Papilloma Virus, Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων) είναι ένας  ιός που μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους. O ιός παρουσιάζει διάφορες μορφές που λέγονται «τύποι». Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί 120 διαφορετικοί τύποι που προσβάλουν τον άνθρωπο (40 από αυτούς τους τύπους είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι) και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • Τύποι χαμηλού κινδύνου

-Είναι οι τύποι 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 62, 71, 72, 81, 83, 84 και 89.

-Δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα ή θα εκδηλωθούν με κονδυλώματα (δερματικά,στοματικά,γεννητικά).

Τα κονδυλώματα είναι καλοήθεις, συνήθως ανώδυνοι όγκοι που μπορεί να εμφανίσουν περιστασιακά κνησμό ή αιμορραγία, κυρίως όταν ερεθιστούν.  Τα κονδυλώματα είναι διαφόρων μεγεθών. Μπορεί  να μοιάζουν με μικρό κουνουπίδι ή να είναι επίπεδα. Τα γεννητικά κονδυλώματα εμφανίζονται στον τράχηλο, στο πέος, στον κόλπο ή στον πρωκτό. Πολύ σπάνια τα κονδυλώματα εμφανίζονται στα χείλη, στο στόμα ή στο λάρυγγα μετά από στοματικό έρωτα με μολυσμένο άτομο. Παρόλο που αρκετοί τύποι του HPV μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα, οι τύποι 6 και 11 ευθύνονται για το 90% των περιπτώσεων.

  • Τύποι υψηλού κινδύνου

-Είναι οι τύποι 16, 18, 26, 31, 33, 34, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 70, 73, 82 και 85.

-Μπορούν να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις που ίσως εξελιχθούν σε καρκίνο.

Οι  υψηλής επικινδυνότητας τύποι του ιού HPV έχουν την τάση να μην υποστρέφουν και να ενσωματώνονται στο ανθρώπινο DNA. Έτσι, μια εμμένουσα λοίμωξη με κάποιον υψηλού κινδύνου τύπο μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις, δηλαδή ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (CIN), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου (VIN), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πέους (PIN) και ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού (AIN). Αυτές είναι προκαρκινικές δυσπλασίες και ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο. Από την ομάδα υψηλού κινδύνου οι πιο επικίνδυνοι είναι οι τύποι 16 και 18, υπεύθυνοι μόνο οι δύο τους για το 72% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Πώς γίνεται η διάγνωση του HPV;

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια μέθοδος ελέγχου που χρησιμοποιείται για να εντοπίσει κυτταρικές ανωμαλίες που οφείλονται στην λοίμωξη από HPV. Εφόσον βρεθεί πως έχετε μολυνθεί με τον ιό του HPV ακολουθεί το HPV DNA test (ίδια διαδικασία με το τεστ Παπ), το οποίο θα φανερώσει από ποιον ή ποιους  τύπους συγκεκριμένα έχετε προσβληθεί και η κολποσκόπηση.

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Είναι μια απλή εξέταση που γίνεται στο ιατρείο, όπου με  τη βοήθεια του κολποσκόπιου, ο γιατρός παρατηρεί τον τράχηλο σε μεγέθυνση. Ακολούθως, χρωματίζει τον τράχηλο της μήτρας και αναζητά περιοχές που ευθύνονται για τα αλλοιωμένα κύτταρα που έχουν εντοπιστεί στο τεστ Παπ. Αν είναι φανερές αυτές οι περιοχές, ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε βιοψία, που θα φανερώσει τον βαθμό της αλλοίωσης. Διαβάστε περισσότερα..

Ποια είναι η θεραπεία του HPV;

Καθώς ο HPV είναι ιός και όχι μικρόβιο, στην ουσία δεν υπάρχει θεραπεία με την κλασική έννοια. Ο ιός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τον οργανισμό. Μολύνει τα κύτταρα και παραμένει για πάντα μέσα τους. Κυρίως αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα ή τα αποτελέσματα της μόλυνσης από τον ιό και όχι ο ίδιος ο ιός. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι σε περίπου 70% των ανθρώπων που έχουν HPV, ο ίδιος ο οργανισμός θα απομακρύνει ή θα θέσει υπό έλεγχο τον ιό μέσα σε περίπου 2-4 χρόνια από τη διάγνωση. Βεβαίως είναι δυνατό να προσβληθούμε εκ νέου από HPV ίδιου ή διαφορετικού τύπου.

  • Kονδυλώματα

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τα κονδυλώματα. Η επιλογή της μεθόδου θα γίνει από τον γιατρό, με βάση την έκταση της μόλυνσης, τη θέση των κονδυλωμάτων και άλλους παράγοντες που αφορούν τον συγκεκριμένο ασθενή. Μπορεί να δοθεί θεραπεία με ειδικά φάρμακα ή να επιλεγεί ο καυτηριασμός και η χειρουργική αφαίρεση.

  • Προκαρκινικές Αλλοιώσεις

Ανάλογα με το βαθμό των κυτταρικών αλλοιώσεων που θα διαπιστωθεί από τη βιοψία, ο ιατρός θα συστήσει απλή παρακολούθηση κι επανέλεγχο μετά από κάποιους μήνες με την ελπίδα πως ο οργανισμός θα απομακρύνει τον ιό, τοπική θεραπεία με καυτηριασμό ή κρυοπηξία ή τέλος, αφαίρεση τμήματος του τραχήλου (κωνοειδής εκτομή τραχήλου).

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας για να δημιουργηθεί πρέπει πρώτα να υπάρχει μόλυνση από τον HPV. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η μόλυνση από τους επικίνδυνους HPV δεν αρκεί από μόνη της για να οδηγήσει σε καρκίνο. Πρέπει να συνυπάρξουν πολλοί άλλοι δυσμενείς παράγοντες (όπως μειωμένη λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος, συνεργοί παράγοντες π.χ. κάπνισμα, εναλλαγή πολλαπλών ερωτικών συντρόφων χωρίς χρήση προφυλακτικού κ.ά.). Έτσι, εξηγείται το γεγονός ότι ενώ η μόλυνση (και από τους HPV υψηλού κινδύνου) είναι πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό, τα περιστατικά καρκίνων είναι σχετικά λίγα. Αξίζει να σημειωθεί πως η ογκογονικότητα του ιού, δηλαδή η ικανότητά του να προκαλεί καρκίνο, είναι ιδιαίτερα αυξημένη όταν υπάρχουν παράλληλες πολλαπλές μολύνσεις με διαφορετικούς τύπους του HPV.