Κολποσκόπηση

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια μέθοδος εξέτασης του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου με ένα χειρουργικό εργαλείο που λέγεται κολποσκόπιο. Πραγματοποιείται συνήθως εάν τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου σας είναι παθολογικά και χρήζουν διερεύνησης. Το κολποσκόπιο είναι ένα μεγάλο, ηλεκτρικό μικροσκόπιο που εκπέμπει έντονο φως και επιτρέπει στο γιατρό σας να δει καθαρά και με λεπτομέρεια τον τράχηλό σας.

Αν ο γιατρός σας ανακαλύψει άτυπες βλάβες, θα χρειαστεί να λάβει ένα δείγμα ιστού (βιοψία). Τα δείγματα αποστέλλονται σε εργαστήριο για την εξέταση από έναν παθολόγοανατόμο.

Το άγχος μια τέτοιας εξέτασης και η αναμονή των αποτελεσμάτων μπορεί να σας επιφέρει νευρικότητα, αλλά γνωρίζοντας γιατί γίνεται και τι πρέπει να περιμένουμε, σίγουρα διευκολύνει τη διαδικασία. Η εξέταση γενικώς είναι γρήγορη και ανώδυνη.

Γιατί γίνεται μια κολποσκόπηση;

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια κολποσκόπηση:

 • Αν τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου σας είναι παθολογικά
 • Αν αναφέρετε αιμορραγία μετά τη συνουσία
 • Αν εντοπιστούν ύποπτες βλάβες στα γεννητικά σας όργανα

Η κολποσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων ή καρκίνο του τραχήλου, του κόλπου, ή του αιδοίου, κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και φλεγμονής του τραχήλου της μήτρας (τραχηλίτιδα).

Προετοιμασία

Μερικά πράγματα που θα πρέπει να έχετε κατά νου:

 • Ρωτήστε το γιατρό σας και ζητήστε να εξηγήσει τη διαδικασία λεπτομερώς.
 • Ενημερώστε το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος.
 • Καλό είναι να προγραμματίσετε την εξέταση σε διάστημα εκτός εμμήνου ρύσεως.
 • Κολπικές πλύσεις, η χρήση ταμπόν, και οι σεξουαλικές επαφές πρέπει να αποφεύγονται για 24 έως 48 ώρες πριν από την εξέταση.

Μερικοί γιατροί συστήνουν ένα ήπιο παυσίπονο πριν από τη δοκιμασία.   Προαιρετικά, προκειμένου να αισθάνεστε πιο άνετα, η ουροδόχος κύστη σας και το έντερό σας πρέπει να είναι κενά.

Πώς πραγματοποιείται η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση γίνεται συνήθως στο γραφείο του γιατρού και διαρκεί 10-20 λεπτά. Δεν απαιτείται αναισθητικό. Τι μπορείτε να περιμένετε:

 • Θα βρίσκεστε σε γυναικολογική θέση όπως ακριβώς και κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης ή ενός τεστ Παπανικολάου.
 • Ο γιατρός σας θα τοποθετήστε το κολποσκόπιο σε απόσταση μερικών εκατοστών από το αιδοίο σας και θα τοποθετήσει ένα μητροσκόπιο στον κόλπο σας. Το μητροσκόπιο κρατά ανοιχτά τα τοιχώματα του κόλπου σας, έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να δει τον τράχηλό σας.
 • Ο κόλπος και ο τράχηλος σας θα καθαριστούν με ένα διάλυμα οξικού οξέος, το οποίο θα βοηθήσει να απομακρυνθεί η βλέννα και θα αναδείξει τα ανώμαλα κύτταρα.
 • Το κολποσκόπιο δεν σας αγγίζει. Ο γιατρός σας μπορεί να πάρει φωτογραφίες και να λάβει βιοψία από εστίες που φαίνονται ύποπτες.

Μερικές γυναίκες βρίσκουν την εισαγωγή το μητροσκοπίου άβολη και κάποιες αναφέρουν ένα αίσθημα τσιμπήματος από το διάλυμα οξικού οξέος. Εάν αισθανθείτε ανήσυχες κατά τη διάρκεια της δοκιμής, επικεντρωθείτε στο να παίρνετε αργές, βαθιές αναπνοές για να βοηθήσετε να χαλαρώσει το σώμα σας.

Κολποσκόπηση και βιοψία

Σε κάποιες περιπτώσεις αν ανιχνευθούν ύποπτες βλάβες μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν δείγματα ιστού για εξέταση.

Βιοψία τραχήλου της μήτρας

Μπορεί να αισθανθείτε κάποιο τσίμπημα ή κράμπες, αλλά μια βιοψία τραχήλου της μήτρας είναι γενικά ανώδυνη.

Βιοψία του κόλπου

Το μεγαλύτερο μέρος του κόλπου δεν έχει αναπτυγμένη αισθητικότητα, έτσι συνήθως δεν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια μια βιοψίας. Το κάτω μέρος του κόλπου έχει πιο πλούσια νεύρωση και ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τοπικό αναισθητικό πριν προχωρήσει.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μια κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση και η βιοψία ενέχουν ελάχιστους κινδύνους, αλλά σπάνια επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν όπως:

 • βαριά αιμορραγία ή αιμόρροια που να διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες
 • πυρετός ή ρίγη
 • σημάδια μόλυνσης, όπως παθολογικό δύσοσμο έκκριμα από τον κόλπο σας
 • πυελικό άλγος

Εάν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Η κολποσκόπηση και η βιοψία δεν αντενδείκνυονται κατά την εγκυμοσύνη και δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν να καθοριστεί εάν χρειάζεστε επιπρόσθετες εξετάσεις ή θεραπεία. Εάν τα αποτελέσματα βρεθούν παθολογικά και ανάλογα με την βαρύτητα των όποιων ευρημάτων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αναμονή και τακτικό επανέλεγχο ή μπορεί να προτείνει θεραπεία, η οποία συνήθως είναι επεμβατική.

Τι να περιμένετε μετά την κολποσκόπηση;

Μετά την κολποσκόπηση μπορεί να έχετε σκούρες εκκρίσεις για τρεις ημέρες ή και λίγο αίμα για μέχρι μία εβδομάδα. Μπορεί να νιώσετε ήπια παροδική ενόχληση στην  κοιλιά ή κράμπες. Εάν δεν ληφθεί βιοψία, θα μπορείτε να συνεχίσετε αμέσως στην κανονική σας δραστηριότητα. Αν γίνει βιοψία, αποφύγετε τη χρήση ταμπόν, κολπικών πλύσεων και  κρεμών καθώς και τη συνουσία για μια εβδομάδα. Οποιεσδήποτε ανησυχίες ή απορίες πρέπει να συζητηθούν με το γιατρό σας.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, είναι σημαντικό να συνεχίσετε την τακτική επίσκεψη στον γυναικολόγο και να πραγματοποιείτε τα τεστ Παπ σας, όπως συνιστά ο γιατρός σας.