Στάδια της Κύησης

 

Μια φυσιολογική τελειόμηνη εγκυμοσύνη έχει διάρκεια 40 εβδομάδων, αλλά αυτό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 37-42 εβδομάδες. Διαιρείται σε τρία τρίμηνα και κάθε τρίμηνο διαρκεί 12-14 εβδομάδες. Κάθε τρίμηνο συνοδεύεται από ορμονικές και φυσιολογικές αλλαγές. Γνωρίζοντας τους τρόπους με τους οποίους το αναπτυσσόμενο μωρό θα επηρεάσει το σώμα σας, θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε καλύτερα για αυτές τις αλλαγές. Είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου και τις συναφείς ιατρικές εξετάσεις για κάθε ένα από τα τρία τρίμηνα.

 

Πρώτο Τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο διαρκεί από την 1η έως την 13η εβδομάδα και κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων αναπτύσσονται τα όργανα και τα διάφορα συστήματα του εμβρύου. Καθώς αυτή η περίοδος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του μωρού σας, είναι σημαντικό να αποφεύγονται ανθιυγεινές συνήθειες, όπως κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ουσιών αλλά και ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η λήψη συμπληρωμάτων φυλικού οξέος, σιδήρου και ασβεστίου θα αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες για θρεπτικά στοιχεία.

  • Μετά την 10η εβδομάδα, υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί το cell free DNA.
  • Μεταξύ 11-14 εβδομάδων πραγματοποιείται η αυχενική διαφάνεια, το ΡΑΡΡ-Α και η λήψη τροφοβλάστης.

 

Δεύτερο Τρίμηνο

Το δεύτερο τρίμηνο διαρκεί από την 14η έως την 28η εβδομάδα. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, θα νιώσετε τις κινήσεις του εμβρύου και θα μάθετε το φύλο. Ο σχηματισμός των ζωτικών οργάνων του εμβρύου έχει ολοκληρωθεί και πια απομένει η ωρίμανσή τους και η αύξηση του βάρους. Ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται κατακόρυφα.

  • Μεταξύ 16-20 εβδομάδων πραγματοποιείται το Α-τεστ και η αμνιοπαρακέντηση.
  • Μεταξύ 21-24 εβδομάδων πραγματοποιείται το Β’ επιπέδου.

 

Τρίτο Τρίμηνο

Το τρίτο τρίμηνο διαρκεί από την 29η έως την 40η εβδομάδα. Το εμβρύο παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη και παίρνει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω καθώς προετοιμάζεται για τον τοκετό. Η καλή προετοιμασία και η σωστή ενημέρωση για διάφορα θέματα του τοκετού, του θηλασμού και της λοχείας θα σας βοηθήσει να έχετε μια πιο ήρεμη και όμορφη εμπειρία.

  • Μεταξύ 28-32 εβδομάδων πραγματοποιείται το Doppler.
  • Μετά την 36η εβδομάδα, πραγματοποιείται υπερηχογράφημα και NST σε εβδομαδιαία βάση.