Συμπληρώματα και Κύηση

Η λήψη συµπληρωµάτων διατροφής είναι ένα θέµα για το οποίο υπάρχουν έντονες διαφωνίες µεταξύ των ειδικών. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι περιττή διότι µια ισορροπηµένη διατροφή περιέχει όλες τις απαιτούµενες βιταµίνες και µεταλλικά στοιχεία, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ολοκληρωμένη υγιεινή διατροφή χωρίς τα συµπληρώµατα. Φαίνεται πάντως ότι στην εγκυµοσύνη υπάρχει µια σχετική οµοφωνία όσον αφορά τη χορήγηση φυλλικού οξέος, σιδήρου και ασβεστίου.

Φυλλικό Οξύ

%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%841Το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) απαιτείται στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA, τις  βασικές δομικές μονάδες της ζωής. Κατά συνέπεια, το φυλλικό οξύ απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η εμβρυική ηλικία. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου επιτελείται κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, είναι αναγκαία η εξασφάλιση των υψηλών επιπέδων του φυλλικού οξέος τόσο πριν από τη γονιμοποίηση όσο και κατά την κύηση.

Σίδηρος

Είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, η ουσία που μεταφέρειquote το οξυγόνο από τους πνεύμονες σε κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος, αλλά και στο έμβρυο. Είναι ωφέλιμο μια γυναίκα να αρχίσει να φροντίζει τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό της πριν τη σύλληψη με ένα διαιτολόγιο πλούσιο στο συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο, αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Στόχος είναι η πρόληψη/αποφυγή της αναιμίας, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη απώλεια αίματος στον τοκετό. Η αναιμία μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη διαδικασία ανάρρωσης του οργανισμού μετά τη γέννα. Συστήνεται η συνέχιση της λήψης συμπληρώματος σιδήρου τουλάχιστον για 40 μέρες μετά τον τοκετό ή και μέχρι τη διακοπή του θηλασμού.

Ασβέστιο

textbox-3Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέταλλα στην διατροφή της εγκυμοσύνης και συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού. Το έμβρυο κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά και όσο διαρκεί ο θηλασμός, παίρνει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου από τη μητέρα. Εάν η μητέρα έχει ανεπαρκή επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, ο οργανισμός το «δανείζεται» από τα οστά της.

Βιταμίνη D

H βιταμίνη D παράγεται από την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Η επάρκεια textbox-2βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του εμβρύου, ενώ νεότερες μελέτες δείχνουν μειωμένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, πλακουντιακή ανεπάρκεια και διαβήτη κύησης σε εγκύους που έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Textbox 4Η εξασφάλιση επαρκούς διατροφικής πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων από γυναίκες που εγκυμονούν συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και των οφθαλμών του εμβρύου, ιδίως του αμφιβληστροειδούς. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως παίζουν σημαντικό ρόλο στη νοημοσύνη, τη συγκέντρωση, τα αντανακλαστικά, την ικανότητα μάθησης και συγκέντρωσης καθώς και στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

* Το ασβέστιο και ο σίδηρος πρέπει να  λαμβάνονται σε απόσταση ωρών καθώς είναι πιθανή η αντίδραση μεταξύ των σκευασμάτων.