Υπερηχο-σαλπιγγογραφία: Σαλπιγγογραφία νέας γενιάς χωρίς τη χρήση ακτινοβολίας

Η διέλευση του σκιαγραφικού παράγοντα διαμέσω των δύο σαλπίγγων επιβεβαιώνει τη διαβατότητά τους.

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία (συνήθως συντομευμένη σε HyCoSy) είναι μια ασφαλής και αξιόπιστη υπερηχογραφική εξέταση που πραγματοποιείται στα πλαίσια της διερεύνησης της υπογονιμότητας και επιτρέπει τον έλεγχο της ενδομητρικής κοιλότητας καθώς και τη διαβατότητα των σαλπίγγων.

 

Περίπου το 30% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται σε απόφραξη των σαλπίγγων. Η απόφραξη αυτή δεν επιτρέπει το ωάριο να συναντηθεί με το σπερματοζωάριο, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται σύλληψη. Αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη των σαλπίγγων είναι φλεγμονή στην πύελο, προηγούμενη έκτοπη κύηση, προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην πύελο.

 

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Τα πλεονεκτήματα της υπερηχο-σαλπιγγογραφίας σε σύγκριση με την κλασική σαλπιγγογραφία περιλαμβάνουν:

  • Δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία
  • Δεν χρησιμοποιείται ιωδιούχο σκιαγραφικό
  • Λιγότερο επώδυνη
  • Οι αλλεργικές αντιδράσεις στην σκιαστική ουσία είναι σπάνιες
  • Μικρές βλάβες στην ενδομητρική κοιλότητα (π.χ πολύποδες) μπορούν να διαγραφούν καλύτερα
  • Συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας μπορούν να εκτιμηθούν καλύτερα, καθώς το εξωτερικό περίγραμμα της μήτρας διακρίνεται στο υπερηχογράφημα αλλά όχι στην ακτινογραφία
  • Η εξέταση παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο από τον ασθενή στην οθόνη των υπερήχων

 

 

Προετοιμασία

Είναι σημαντικό να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης καθώς η εξέταση θα μπορούσε να έχει δυσμενή επίδραση σε αυτή. Πιθανώς να σας συστηθεί η χρήση αντισυλληπτικής μεθόδου κατά τη διάρκεια του κύκλου που θα γίνει η εξέταση.

Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ο μικρότερος πόνος σε σχέση με την κλασική σαλπιγγογραφία. Ωστόσο εάν επιθυμείτε, μπορείτε να λάβετε κάποιο παυσίπονο περίπου μία ώρα πριν την εξέταση.

Πριν τη διενέργεια της εξέτασης, θα σας ζητηθεί να κενώσετε την κύστη σας και να γδυθείτε από τη μέση και κάτω.

 

Διαδικασία

Μητροσκόπιο
1. Θα ξαπλώσετε στη γυναικολογική καρέκλα και ο ιατρός θα εισάγει στον κόλπο ένα μητροσκόπιο, όπως ακριβώς γίνεται και κατά τη λήψη του τεστ Παπανικολάου.

 

 

 

Έγχυση

2. Με τη βοήθεια του μητροσκοπίου, έχει γίνει ορατός ο τράχηλος και εισάγεται ένας λεπτός καθετήρας στη μήτρα μέσω του έξω τραχηλικού στομίου.

 

 

 

Υπερηχος3. Το μητροσκόπιο αφαίρειται και εισάγεται η κολπική κεφαλή του υπερήχου. Διαμέσω του καθετήρα, εγχύεται αρχικά φυσιολογικός ορός και στη συνέχεια, ένας ειδικός υποαλλεργικός αφρός που θα σκιαγραφήσει το εσωτερικό της ενδομητρικής κοιλότητας και τις σάλπιγγες. Η πορεία του σκιαγραφικού αφρού ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια του υπερήχου.

 

 

Μετά την εξέταση

Πιθανώς να αισθανθείτε πόνο που θυμίζει τις κράμπες της περιόδου, δεν είναι ανησυχητικό και θα παρέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορεί ακόμα να παρατηρήσετε κολπικές εκκρίσεις λευκού ή κόκκινου χρώματος μετά από τη εξέταση, είναι φυσιολογικό και θα σταματήσει μετά από μερικές μέρες. Συστήνεται να έχετε μαζί σας κάποιον συνοδό και να αποφύγετε την οδήγηση μετά την εξέταση.

 

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο που επεξηγεί τη διαδικασία της εξέτασης…